Vandfaste smykker – fis eller fantastisk?

Er du stødt på reklamerne med de vandfaste smykker? For det er vi her i den lille guldsmedje både os som private, i butikken og på diverse sociale medier.

Så her kommer der lige et lille skriv og mine tanker (Thereses), forklaringer og måske gode råd til sidst. For jeg bliver ægte ked af det når mine elskede kunder er forvirrede omkring hvad det er de egentlig har købt. Så for at starte fortællingen et sted, var jeg forleden til netværksmøde i vores brancheforening sammen med søde kollegaer fra området (syddanmark) og vores snak faldt selvfølgelig også på de her reklamer omkring de vandfaste smykker, for de skaber stor frustration i vores lille branche. Selvom man skulle tro vi var i sammen branche som firmaet med de vandfaste smykker, så stikker de bare udenfor og er ikke en del af det fællesskab der er blandt detailbutikker og håndværkerne. Fordi hvorfor vil vi intensionelt vildlede vores kunder? Det ville da være at spænde ben for os selv i det lange løb, synes jeg.

Derfor får du en teknisk og faglig forklaring her; Det metal de kalder vandfast, er guldbelagt rustfritstål. Læg lige mærke til ‘belagt’. Selvfølgelig er rustfritstål vandfast. Men ‘guess what’ .. det er ædelmetal også, altså rent guld, sølv, platin osv. Det de nok prøver på, er at være i konkurrence med de guldbelagte sølvsmykker, man ellers kan købe rundtomkring til samme priser. Forgyldningen på sølv og forgyldningen af stål er meget forskellig. Sølvforgyldningen kan være meget uheldig med, at den i visse tilfælde kun holde en uges tid, før krop, sved og parfume har “ætset” forgyldningen væk. Man forgylder sølv i et elektrolyse bad – det kommer i en væske hvor guld er opløst i og man, ved hjælp af strøm, trækker guldet over på smykket. Alt efter hvilken væske man har, hvor lang tid man giver den i væsken og evt. hvor mange gange man giver smykket en “tur”, giver det forskellige holdbarheder af forgyldningen. Det lægger sig simpelthen som et ultra ultra tyndt lag ovenpå dit sølvsmykke. Det er så svagt og så tyndt at farver kan skinne igennem det – det ændrer ikke på overfladestrukturen. Det er kun et tyndt, tyndt lag af “guldfarve” der er ovenpå det ædle metal sølvet er. Man kan ikke tage det og bruge det til noget andet – det (undskyld hvis jeg fornærmer nogen) er derfor bare en farve.

Forgyldning af stål har jeg absolut ingen erfaring med… jeg ved bare den forgyldning jeg har på mit stål-ur, holder virkelig godt! Fedt – når det nu skal være.

En del af deres vandfaste behandling er også noget der hedder e-coating. En lak overflade. Åh, jeg har diskuteret lidt med mig selv om jeg overhovedet skulle kommentere på det her. Jeg kender ærlig talt ikke ret meget til det, for det har ikke noget at gøre på smykker! Det gør al efterfølgende behandling af smykket mega mega besværligt. Man kan ikke komme til metallet for det og selv hvis det har løsnet sig lidt og metallet alligevel bliver angrebet nedenunder lakken… sikke et bøvl at få den lak af. Okay.. jeg er ikke fan af lak på smykker. Det skal bare gå langt væk. Det er vidst det eneste jeg kan sige om det.

Nå men, så for at vende tilbage til de smukke ædle metaller – så er de jo som sagt også vandfaste i sig selv. Selve sølvet ætser ingen steder. Hvis guld er legeret rigtigt ætser det heller ingen steder. Ædelmetal er vandfast. Sølv er vandfast! Guld er vandfast! Fik jeg sagt at ædelmetaller er vandfast?! Dine smykker er som udgangspunkt altid vandfaste. Det der kan være balladen omkring vand og de lækre ægte smykker er det vi putter på dem. F.eks. den stål-fjeder (ikke af rustfristål) der bliver puttet i de færdigfremstillede låse der sidder på alle standard kæder. Eller den lim der bliver brugt til at holde perler fast med, den kan heller ikke lide fugt i overdreven mængde, for slet ikke at snakke om kemikalier.. det kan hverken perle eller lim lide.

Og hvis du stadig er i tvivl om dit smykke er vandfast til svømmehallen eller stranden, så sig til! Kig forbi? Send et billede på mail eller hvor du nu er på SoMe – så svarer vi gerne der, om du skal passe på med vand eller ej. Eller hvad du i såfald skal være opmærksom på. Spørgsmål koster ikke noget – husk det! Vi vil hellere redde smykkerne fra “drukne døden” end at skulle fikse dem bagefter. Det der jo også kan være med smykker i den “vandfaste” prisklasse, er at det oftest er meget dyrt at få dem repareret, ihvertfald i forhold til hvad de har kostet fra ny af. Men det er igen en helt anden snak omkring smykker og bæredygtighed. Det skal jeg nok skrive om en anden dag, for der er virkelig meget at tage fat på der.

Så jeg tror egentlig mest det jeg vil sige med det her er, ja det er noget fis med de vandfaste smykker og det er et “stunt”. Det er virkelig vildledende markedsføring fra firmaernes side af og jeg som fagperson skal virkelig passe på, ikke at glemme det med “hvor pokker skulle kunderne vide det fra”. Så jeg håber alle jer der læser med her, er kildekritiske og deler med folk og fæ – for det er den eneste måde vi alle kan blive klogere på i den her verden at salgs-tricks. Jeg skriver det her som faglært guldsmed, jeg er håndværker og tænker ikke på salg som det første. Jeg tænker på lækkerhed, ægthed, historier og kvalitet. Det er min baggrund for at udtale mig om det her.

Tak fordi du læste med og jeg håber inderligt du blev klogere.

<3 Therese